• Englishstar 2024

          • Dňa 25. 04. 2024 si 40 žiakov prvého a druhého stupňa overilo svoje vedomosti z anglického jazyka v medzinárodnej súťaži Englishstar. Sme radi, že ich angličtina baví a majú záujem neustále sa zlepšovať, o čom svedčí aj počet prihlásených žiakov, ktorý sa každoročne zvyšuje.

            Vyhodnotenie súťaže je naplánované na koniec školského roka, tak držme našich žiakom palce!

                                                                                                                                                 Mgr. Simona Čelková

          • Vesmír očami detí

          • Dňa 22. 04. 2024 sa vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci uskutočnilo odovzdávanie cien výtvarnej súťaže Vesmír očami detí. Na okresnom kole bola úspešná naša žiačka Sofia Siksová, ktorej výtvarná práca postúpila na celoslovenské kolo. Srdečne gratulujeme.

            Výstavu okresného kola si môžete prezrieť do 12. 05. 2024 vo Vlastivednom múzeu.

                                                                                                                                         Mgr. Petra Dobrovodská

          • McDonald´s cup - okresné kolo

          • Dňa 23. 04. 2024 sa žiaci I. stupňa zúčastnili OK malého futbalu McDonald´s cup v Maduniciach. V boji o okresné finále, ktoré sa uskutoční 30. 04. 2024 sa na ihrisku stretli s mužstvami ZŠ Šulekovo, ZŠ Madunice a ZŠ A. Felcána Hlohovec. S bilanciou 2 víťazstvá a 1 prehra si naši žiaci vybojovali postup.

            Našu školu reprezentovali:

            Denis Kuzma, Lukáš Vančo (II. A), Adam Tittel (II. B), Lukáš Chmelan, Patrik Ondrovič, Tomáš Šuhajík (III. A), Lukáš Juríček, Xavier Marek (IV. A), Ema Vančová, Lea Zavadanová (IV. B).

            Žiakom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a budeme im držať palce v ďalšom kole.

                                                                                                                                                   Mgr. Mária Sviteková

          • Kniha, knižka, knižôčka

          • Jeden múdry človek kedysi povedal – Prvým zázrakom ľudstva je písmo, druhým zázrakom je kníhtlač a tretím zázrakom je kniha.

            Naši šikovní šiestaci v rámci projektu Kniha, knižka, knižôčka  takýto zázrak tvorili a stvorili vlastným umom, vlastnými rukami .

            Cieľ projektu – vytvoriť vlastnú knihu – sa im videl  spočiatku náročný, postupne ale zistili, že vďaka svojej fantázii a šikovnosti dokážu byť zároveň autormi textov, ilustrátormi, jazykovými i technickými redaktormi, tlačiarmi i kníhviazačmi.

            Po chodbách našej školy sa v deň projektu prechádzali prezlečení za Červenú čiapočku s vlkom, babičkou a poľovníkom, Toma Sawyera, Pata a Mata, Mášu, Matildu, Harryho Pottera, Annu zo Zeleného domu, Popolušku, Alicu z krajiny zázrakov, psíčka a mačičku, princeznú s princom, za kráľa, víly a iné knižné postavy.

            V diskusii sa zhodli , že čítaním kníh si nielenže rozvíjajú predstavivosť a kreativitu, rozširujú slovnú zásobu a zlepšujú čitateľské zručnosti, ale tiež na tom, že im knihy  pomáhajú pochopiť okolitý svet a učia ich empatii, že čítanie je i skvelý spôsob ako relaxovať a uniknúť od každodenného stresu.

                                                                                                                                           Mgr. Gabriela  Zacharová

          • Apríl – mesiac environmentálneho povedomia

          • Mesiac apríl patrí na našej škole už tradične k environmentálnym aktivitám.  Začiatkom mesiaca sme pre našich žiakov pripravili ukážky práce kynológov a prehliadku papagájov z Arakova, čím sme budovali u žiakov pozitívny vzťah k prírode a záujem o starostlivosť o zvieratá.

            Žiaci 7. až 9. ročníka sa zúčastnili prednášky p. Wagingerovej z únie miest a obcí, ktorá v spolupráci s Ekocharitou rozbehla komplexný vzdelávací projekt ohľadom udržateľnej módy a textilného odpadu. Súčasťou prednášky bol krátky edukačný film „O čom si šepkajú šaty“. Vo filme účinkujú herci (Juraj Kemka, Lucia Hurajová), módny návrhár Boris Hanečka, raper Kali, hudobný producent Peter Pann  aj pani prezidentka Zuzana Čaputová. Po filme nasledovala diskusia na tému Udržateľná móda.

            Žiakov 5. a 6. ročníka zaujala prednáška organizácie Seeds na tému India, z každého rožka troška. Žiaci mali možnosť ochutnať indické korenie, obliecť si tradičné sárí, dozvedeli sa veľa nových informácií o kultúre, náboženstvách a tradíciách v tejto krajine. Lektorka žiakov zaujala pútavým rozprávaním s praktickými ukážkami a prezentáciou obohatenou vlastnými fotografiami a zážitkami z Indie. Žiaci sa dozvedeli aj skutočnosti, ako ľudská činnosť negatívne ovplyvňuje životné prostredie a  ako by sme sa mali správať, aby sme našej planéte pomohli.

            Na hodinách výtvarnej výchovy, techniky a na krúžku Film a fotografia pripravili žiaci výtvarné a fotografické práce na výstavu, ktorú organizovalo mesto Leopoldov. Téma výstavy bola Zem je to, čo máme všetci spoločné.

            Okrem teoretických prednášok sme sa venovali pomoci našej planéte aj prakticky, žiaci vysádzali rastliny do svojich záhonov, upratovali okolie školy a priestory mesta Leopoldov. Ďakujeme firme Plantex, ktorá nám poskytla kríky a tiež náradie potrebné na výsadbu. V prácach v školskom parku a v triednych záhonoch budú žiaci pokračovať celoročne.

            22. apríla sme si Deň Zeme pripomenuli ešte intenzívnejšie, žiaci plnili počas tohto dňa 3 výzvy:  doprava – prísť do školy ekologickou dopravou, desiata – zabaliť si desiatu do ekologického obalu, oblečenie – prísť do školy oblečený vo farbách Zeme, čo žiakom celý deň pripomínalo, aby sa správali v súlade s prírodou.

            Mgr. Simona Čelková, koordinátorka environmentálnej výchovy

          • Vráťme knihy do škôl

          • Vziať do ruky knihu je jednoducho vždy dobrý nápad a presne to je posolstvom projektu Vráťme knihy do škôl

            Zapojením doň sme chceli žiakov motivovať k tomu, aby neváhali prežiť s knihou podľa vlastného výberu pár príjemných chvíľ, aby odložili mobilné telefóny a v spoločnosti knižných hrdinov prežili dobrodružstvá, ktoré sa skrývajú len na stránkach kníh.

            Úlohou našich mladých čitateľov bolo napísať krátky príspevok o prečítanej knihe a v ňom objasniť, čím ich kniha zaujala, čo im čítanie prinieslo, komu by knihu odporúčali. Svoj príspevok odprezentovali svojim spolužiakom, a tak si žiaci vymenili veľa dobrých tipov na super knihy. Tiež mali možnosť svoj príspevok zaregistrovať do čitateľskej súťaže Vráťme knihy do škôl a teraz už netrpezlivo čakajú, či sa na nich usmeje šťastie a práve ich príspevok bude ocenený.  Tak držte, prosím,  našim žiakom palce 😊!

                                                                                                                                            Mgr. Gabriela Zacharová

          • Výstava

          • Milí rodičia, v spolupráci s mestom Leopoldov Vás pozývame na výstavu výtvarných a fotografických prác žiakov našej školy, ktorá sa koná do 26. 4. 2024 v Klubovni mestskej knižnice.

            Práce boli vytvorené pri príležitosti medzinárodného Dňa Zeme.

            Mgr. Simona Čelková, koordinátor environmentálnej výchovy

          • Zápis žiakov do I. ročníka

          • Milí rodičia,

            zápis detí do I. ročníka v školskom roku 2024/2025 sa bude konať nasledovne:

            • elektronický zápis od 12. 04. 2024 do 19. 04. 2024 - je potrebné prihlásiť všetky deti, ktoré budú mať do 31. 08. 2024 vek 6 rokov, výnimočne i deti, ktoré nedosiahli vek 6 rokov, ale budú mať odporúčania z poradne a lekára, že dieťa možno prihlásiť do školy, 
            • prezenčný zápis bude v dňoch 24. 04. 2024 - 25. 04. 2024
            • na prezenčný zápis priniesť doklady /rodný list dieťaťa, občianske preukazy rodičov, rozhodnutia - ak je dieťa v starostlivosti iba jedného rodiča, úmrtný list - ak 1 rodič zomrel, 
            • zápisu sa musia zúčastniť obaja rodičia, nakoľko budú podpisovať doklady a súhlas s prihláškou 
            • rodičia sa na prezenčný zápis budú zapisovať do zdieľanej tabuľky podľa dátumu a času
            • všetky informácie - prípadne doplňujúce dostanú rodičia pred prezenčným zápisom

            Počas zápisu do I. ročníka bude umožnená prehliadka školy budúcim prvákom a ich rodičom. 

             

            Podrobnejšie informácie sú uvedené tu:

            Zapis_ziakov__do_1._rocnika.pdf

             

                                                                                                                              Tešíme sa na stretnutie.

          • Exkurzia v Energolande

          • 4. apríla sa naši siedmaci vybrali na exkurziu do Energolandu v AE Mochovce. Je to zábavno-vzdelávacie informačné centrum o energii. Nachádza sa tu interaktívna expozícia, počas ktorej sa žiaci dozvedeli zaujímavé informácie o energiách, vyskúšali si rôzne aplikácie či simulátory a pozreli si 3D film Od Veľkého tresku až po blízku budúcnosť. Exkurzia bola zaujímavá a žiaci odchádzali domov obohatení novými poznatkami.

            Mgr. Dana Podkopčanová

          • Ukážka práce kynológov

          • Dňa 27. marca 2024 k nám zavítali kynológovia, ktorí si pre nás pripravili ukážky svojej práce. Žiakom

            vysvetlili, ako sa psíkom venujú a ako prebieha ich tréning. Predviedli nám ukážky poslušnosti

            a obrany, čo našich žiakov veľmi zaujalo.

            Túto zaujímavú akciu pre nás pripravil náš bývalý žiak Braňo Lackovič, ktorý sa venuje kynológii a sme

            radi, že opäť zavítal na našu školu. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

                                                                                                                                               Mgr. Simona Čelková

          • Pletenie šibákov v 6. B

          • Žiaci a žiačky šiesteho ročníka boli tento rok na Veľkú noc pripravení výborne. Posledný predprázdninový deň sa totiž zúčastnili projektového vyučovanie zameraného na pletenie šibákov. Pozvanie na tento projekt prijal pán Blaško, ktorý sa vo voľnom čase venuje pleteniu šibákov a vyrezávaniu z dreva. Žiakom a žiačkam ukázal rôzne techniky pletenia a žiaci si ich následne vyskúšali a uplietli si svoj šibák.

            Ďakujeme pánovi Blaškovi za príjemné dopoludnie a veríme, že naša spolupráca týmto dňom nekončí.

                                                                                                                                  Mgr. Simona Čelková

          • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA – okresné kolo

          • Dňa 14. marca 2024 sa naši traja deviataci – Matúš Šefčík, Kristína Mičková a Karin Križovenská vybrali reprezentovať našu školu v okresnom kole chemickej olympiády. Po náročnom teste a vytrvalej práci v laboratóriu získali všetci traja titul úspešný riešiteľ. Po zverejnení výsledkov sme sa potešili najmä 2. miestu Matúša Šefčíka, ktorý bude už v apríli našu školu reprezentovať v krajskom kole.

            Reprezentantom ďakujeme a postupujúcemu želáme veľa síl a odhodlania v postupovom kole!  

                                                                                                                                                  Mgr. Lukáš Macášek

          • Prírodné vedy a IKT

          • Naša škola bola úspešná v projekte, ktorým sme získali do viacerých učební množstvo nových pomôcok a vybavenia – jednou z nich bola i učebňa prírodných vied. Spolu s množstvom kvalitných pomôcok sme získali i iPady a k tomu prislúchajúce senzory na meranie rôznych fyzikálno-chemických vlastností. Na chémii v siedmom ročníku sme pomocou týchto senzorov objavili vednú disciplínu termochémiu a prakticky overili, čo sa skrýva pod pojmom exotermická reakcia. Siedmaci sa najskôr oboznámili s danými senzormi, vysvetlili sme si, čo bude ich úlohou a následne prakticky merali vlastnosti daného roztoku, experimentálne získané dáta následne museli spracovať do podoby grafu. Takéto prepojenie informačno-komunikačných technológii a vyučovacích predmetov siedmaci zhodnotili ako pozitívne, čo nás motivuje súčasne k väčšiemu zanieteniu do bádania.

                                                                                                                                        Mgr. Lukáš Macášek

          • Vybíjaná

          • Športový úspech družstva dievčat našej školy v zložení: Balážová Emma, Pavlenová Nela, Poláčiková Adriána, Richterová Karin, Čiefová Lenka, Nemcová Nina, Ondriová Anna, Vančová Nela, Pestúnová Soňa, Blašková Nela, Schwarzbacherová Katarína, Hargašová Terézia.

            Dňa 26. marca dievčatá odohrali finálové zápasy vo vybíjanej, v ktorých zvíťazili a stali sa tak majsterkami okresu Hlohovec vo vybíjanej. Svojou výhrou si zabezpečili postup na Majstrovstvá kraja.

            Dievčatám blahoželáme a držíme palce v ďalšom reprezentovaní našej školy.

                                                                                                                            Mgr. Eva Svetlíková

          • Čítajme si...

          • V týždni od 18. 3. – 22. 3. 2024 sa konal 15. jubilejný ročník celoslovenského detského čitateľského maratónu Čítajme si.... I tento rok sa naša škola pridala k ostatným školám a knižniciam na Slovensku a naši žiaci v tento týždeň čítali ľubovoľné knižné tituly. Čítali sme nielen v triedach, ale i v školskej knižnici. Tento rok sa do čítania na našej škole zapojilo 268 detí.

            Cieľom tohto maratónu je podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie. Vyhlasovateľom podujatia je Linka detskej istoty. Pred čítaním boli žiaci informovaní o činnosti Linky detskej istoty, ktorá pomáha deťom v ťažkých situáciách.

                                                                                                                               Mgr. Mária Sviteková

          • Putujeme za ľudovou piesňou - okresné kolo

          • V pondelok 18. 03. 2024 sa konala okresná súťaž v speve Putujeme za ľudovou piesňou v Základnej umeleckej škole v Hlohovci. Našu školu reprezentovali traja žiaci, ktorí postúpili zo školského kola v troch kategóriách.Všetci traja sa umiestnili.

            V prvej kategórii získal 3.miesto Kevin Repaský z 2.A triedy.

            V druhej kategórii sa na 3.mieste umiestnila Michaela Ondrišová z 5.A triedy a v tretej kategórii obsadila 2.miesto Aesha Mirza z 9.B triedy.

            Výhercom srdečne gratulujeme a veľmi sa tešíme z ich umiestnenia.

                                                                                                                                           Mgr. Zuzana Kucharová

          • Kľačianska latka

          • Kľačianska latka je súťaž v skoku do výšky s viac ako 40 ročnou tradíciou, ktorú každoročne organizuje Základná škola v Kľačanoch. V tomto školskom roku súťaž prebehla dňa 14. marca a zúčastnili sa jej žiaci a žiačky z 11 základných škôl. V tejto veľkej konkurencii našu školu úspešne reprezentovali:

            v kategórii starších žiačok Sofia Halásová, ktorá obsadila 2. miesto s výkonom 140 cm,             

            v kategórii mladších žiačok  Adriána Poláčiková - obsadila 4. miesto a Emma Balážová -  obsadila 5. miesto.

            Dievčatám blahoželáme a prajeme ďalšie športové úspechy.       

                                                                                                                                    Mgr. Eva Svetlíková                           

          • Ponožková výzva

          • Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

             

            Ako sa môžeme zapojiť?

            Stačí, ak si 21. marca obuješ do školy dve odlišné ponožky.

            Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

             

            Prečo práve ponožky? Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu, pretože chromozóm má tvar ponožky.

            Dátum 21. 3. je tiež symbolický, lebo ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm naviac. Majú tri namiesto dvoch. Genetická porucha sa odborne nazýva trizómia 21. chromozómu.

             

            Zapoj sa do Ponožkovej výzvy a daj svetu vedieť, čo pre teba znamená inklúzia!                                    

                                                                                                                                                Školský parlament

          • Jarné prázdniny v škole

          • Spojiť generácie, odovzdať si navzájom skúsenosti,  životnú energiu, radosť, to všetko sa podarilo žiakom počas jarných prázdnin. Veľké poďakovanie patrí dôchodcom, členom OZD Šanec Leopoldov, ktorí si pre deti pripravili zaujímavé aktivity. Naučili ich hrať sa hry ich mladosti, používať ihlu a niť na výrobu malých dekorácií, vyšívať, pliesť na prstoch. Nielen chlapcov pán Blaško naučil dokonca i pliesť korbáče. Mnohí z nich sa domov vracali príjemne unavení a žiaci o skúsenosti a zručnosti bohatší. Nakoniec o príjemnej atmosfére týchto stretnutí viac vypovedia fotografie v galérii.

                                                                                                                                    PhDr. Miroslava Valková