• Šiestaci v Smoleniciach

          • Tento rok sa šiestaci vybrali na koncoročný výlet do Smoleníc. Po peknej prechádzke sa dostali na Smolenický zámok, na ktorom absolvovali komentovanú prehliadku. Piknik a oddych mali na krásnych lúkach pod zámkoch. Niektorí využili čas aj na športové a pohybové aktivity. Druhou zástavkou bolo včelárstvo Včelovina. Na tomto úžasnom mieste si vypočuli prednášku, ktorá bola spojená s výrobou sviečky. Po nej nasledovala prehliadka včelárstva s ochutnávkou medu. V obchodíku si kúpili včelie produkty a darčeky pre svojich najbližších.

            Mgr. Dana Podkopčanová

          • Vyhodnotenie súťaže Englishstar

          • Dňa 26. 06. 2023 sa na našej škole konalo vyhodnotenie súťaže Englishstar. Zo zúčastnených 32 žiakov boli všetci úspešní riešitelia a získali diplomy s vyobrazenou medailou. Najúspešnejší riešitelia boli Maxim Blaško z 3. B a Petra Valková z 8. A, ktorí získali 100%.

             

            Všetkým zúčastnením gratulujeme a želáme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

                                                                                                                                              Mgr. Simona Čelková

          • Bzince pod Javorinou - V. ročník

          • V obci Bzince pod Javorinou sa nachádza rodný dom spisovateľky kníh pre deti Ľudmily Riznerovej – Podjavorinskej. Dňa 09. 06. 2023 sa na exkurzie do tejto obce vybrali žiaci 5. ročníka.  Rodný dom je súčasťou Trenčianskeho múzea a svojim návštevníkom približuje život a dielo spisovateľky, ale aj tradičnú ľudovú kultúru, zvyky a tradície.

            Po absolvovaní prehliadky rodného domu navštívili žiaci neďaleké mesto Trenčín. Exkurziu zavŕšili prechádzkou po meste a domov sa vrátili s novými zážitkami a spomienkami.

            Mgr. Simona Čelková

          • Zážitkové vyučovanie Vedieť viac so SEEDS n.o.

          • Dňa 02. 06. 2023 sa žiaci našej školy opäť zúčastnili zážitkového vyučovania Vedieť viac, ktoré zastrešuje nezisková organizácia Seeds – tentokrát s cestovateľom a sprievodcom Petrom Reom. Pán Rea je odborníkom na Jordánsko, Palestínu, Izrael, Libanon, Egypt a Irán, kde často sprevádza turistov a kde používa arabčinu a hebrejčinu. Rád cestuje aj do Škandinávie a na Island.

            Prvá prednáška bola práve na tému Island. Do tejto nádhernej krajiny sa na spoznávací zájazd so skúseným sprievodcom vydali žiaci piateho ročníka. Dozvedeli sa veľa zaujímavostí z histórie, kto boli Vikingovia, akú ekologickú katastrofu spôsobili po svojom príchode, ale aj niečo z modernej doby, ako miestni využívajú termálnu energiu na nabíjanie telefónov, ale aj na vyhrievanie ciest, ako sa volajú známe geotermálne kúpele s bielym blatom, ktoré vyhľadávajú známi blogeri a pod.

            Starších žiakov zaujal p. Rea prednáškou Ľudia Knihy – spolunažívanie kresťanov, moslimov a židov na Blízkom východe. Spoznali krajiny kadiaľ kráčal Abrahám, Mojžiš a Ježiš, miesta, ktoré spája Genesis a rozdeľuje politika. Ako žijú? Čo jedia, ako sa modlia, ako sa k sebe navzájom naozaj správajú? Túto veľmi náročnú témy spracoval prednášajúci pútavým spôsobom, žiaci si prezreli modlitebný koberec, moslimský tretinový ruženec, knihu Korán a iné modlitebné predmety.

            Súčasťou hodín boli tiež hry a aktivity, ktoré boli pre žiakov pútavé a boli za ne odmenení cenami.

             

            Mgr. S. Čelková, koordinátor environmentálnej výchovy

          • Geografická olympiáda – celoštátne kolo

          • V dňoch 26. 5. – 27. 5. 2023 sa v Tatranskej Lomnici uskutočnilo celoštátne kolo Geografickej olympiády v kat. E. Našu školu opäť úspešne reprezentoval žiak IX. B Filip Harsányi, ktorý si domov priniesol diplom úspešného riešiteľa.

            Súťažilo sa v teoretickej časti (monotematická časť + témy teoretickej časti) a v praktickej časti testu. Filip spolu s ďalšími 3 žiakmi získal rovnaký počet bodov. V takomto prípade rozhoduje počet získaných bodov v teoretickej časti. Z 32 účastníkov celoštátneho kola sa tak Filipovi podarilo získať krásne 5. miesto.

            Touto súťažou Filip zavŕšil súťažné pôsobenie na našej základnej škole. Keďže je deviatak, od septembra si už zasadne do lavíc na strednej škole. Na novej škole mu prajeme veľa šťastia a ďalších úspechov v jeho dobre rozbehnutom štúdiu.

                                                                                                                                    Mgr. Mária Sviteková