• TÝŽDEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI NA II. STUPNI

          • V týždni od 19. do 23. februára prebiehal v našej škole Týždeň finančnej gramotnosti. Našou prioritou je, aby i naši žiaci boli schopní v neustále sa meniacom svete reagovať na nové výzvy. Preto sme tento týždeň poňali v širšom slova zmysle a na problematiku finančnej gramotnosti sme sa pozreli z viacerých uhlov (a teda i pohľadu viacerých vyučovacích predmetov).

            V. ročník

            Piataci na angličtine spoznávali cudzie meny, v tímoch na internete vyhľadávali informácie o vybranej mene a krajinách, osobnosti vyobrazené na bankovkách, ale aj aký je výmenný kurz. Na záver danú bankovku museli nakresliť.

            Na informatike a matematike prebiehal projekt O peniazoch, žiaci sa oboznámili so stránkou zlatka.in a pracovali na vybraných úlohách. Pozreli sa na históriu peňazí, oboznámili sa s rozpočtom rodiny, výdavkami v rodine a vytvárali zaujímavé projekty.

            Na hodine slovenčiny sa naučili význam pojmu finančná rezerva, ľahšie pochopenie finančnej rezervy im umožnilo aj motivačné video z Príbehov 5peniažka, následne sa naučili tvoriť a využiť finančnú rezervu.

            VI. ročník

            Šiestaci na angličtine riešili problematiku platenia vo svete, vyhľadávali informácie a zaujímavosti o rôznych menách sveta, osobnosti vyobrazené na jednotlivých bankovkách a rozšírili si svoju slovnú zásobu o anglické preklady z oblasti financií.

            Na matematike žiaci vytvárali projekt zameraný na vyhľadávanie akciových cien, porovnávali nákupy so zľavou a bez zľavy a pozreli sa na vrátenie správnej sumy po zaplatení nákupu.

            VII. ročník

            Matematika v siedmom ročníku riešila bezpečný nákup, diskutovalo sa o bezpečnom nákupe a dané vedomosti sa overili v pripravenom teste. Na informatike sa siedmaci zamerali na on-line nakupovanie, naučili sa vypĺňať fakturačnú a doručovaciu adresu a pripomenuli si zásady bezpečného on-line nakupovania a používania platobnej karty.

            Na slovenčine siedmaci zdokonaľovali čítanie s porozumením zamerané na kreditné a platobné karty. Osviežili si pravopis cudzích slov z oblasti financií a neznáme termíny vyhľadávali v slovníku cudzích slov. Na nemčine sa naučili používať slová a frázy z oblasti Obchod a kúpa obľúbenej veci. Na angličtine zisťovali, čo treba na to, aby sme sa stali dobrým podnikateľom.

            Na biológií siedmaci rozdelení v skupinách vyhľadávali ceny výrobkov v rozdielnych obchodných reťazcoch a posudzovali kvalitu niektorých potravín na zdravie človeka.

            VIII. ročník

            Ôsmaci sa na slovenčine zamerali na sporenie a šetrenie – zamerali sa nielen na významy týchto slov, ale i na konkrétne príklady sporenia a šetrenia. Cez významy týchto slov dospeli k poznaniu, že správnym šetrením rôznych zdrojov si môžete nasporiť na to, po čom už dlho túžime. Na cvičeniach zo slovenčiny pracovali s textami zameranými na pojmy exekúcia, dlh či pôžička. Tieto termíny si nielen vysvetlili, ale aj spoznali sankcie hroziace ľuďom pri neplnení si svojich záväzkov voči finančným či iným subjektom. 

            Na angličtine ôsmaci odhalili vlastnosti dobrého podnikateľa a otestovali sa či majú podnikateľského ducha.

            Na matematike sa ťažisko ich práce presunulo na problematiku financií cez riešenie rovníc. 

            IX. ročník

            Na matematike sa deviataci zaoberali pojmami dlh a dlhová pasca, rozprávali sa o zadĺžení ľudí a otestovali sa z tejto problematiky formou krátkeho testu. Taktiež museli vyriešiť príklady z oblasti jednoduchého a zložené úrokovania a objasnili si pojmy úver, hypotéka a exekúcia.

            Na angličtine sa rozširovala slovná zásoba o frázy ako napr. loan, owe, mortgage, broke a tieto termíny si objasňovali diskusiou v anglickom jazyku. Súčasne si vymenili názory na brigády, pravidelné vreckové a šetrenie. Na nemčine sa zase naučili kupovať cestovný lístok v nemecky hovoriacich krajinách. Na slovenčine zase deviataci odhalili problematiku finančnej gramotnosti v slovnej zásobe a frazeológií – riešili sa známe príslovia a porekadlá týkajúce sa peňazí a vyhľadávali sa slová súvisiace s financiami.

            Na technike deviataci mali za úlohu odhadnúť približnú cenu materiálu na výrobu vlastného eko-výrobku.


            Mgr. Lukáš Macášek, Mgr. Katarína Šimičáková

            a vyučujúci II. stupňa

          • Týždeň finančnej gramotnosti na 1. stupni

          • S financiami  a s rôznymi situáciami, ktoré s nimi súvisia sa  stretávame každý deň. Je dôležité, aby sme aj  deti stavali do  situácií  bežného života, v ktorých uplatnia finančné  rozhodovanie a tým získajú  dobrý základ do života.  V našej škole sa rozvíjanie finančnej gramotnosti žiakov stalo už bežnou súčasťou vyučovacieho procesu a vo väčšej miere sa na finančnú gramotnosť  zameriavame v rámci celoškolského projektu Týždeň finančnej gramotnosti, ktorý prebehol v  týždni od  19.  do 23. februára. Počas neho sme zrealizovali množstvo zaujímavých činností.

            V 1. A triede sa deti oboznámili pojmom financie, rozprávali sa,  ako si šetria a odkiaľ majú peniaze, ak nechodia ešte do práce, spoznali  druhy peňazí  - mince a bankovky. V skupinách  sa zahrali na nakupovanie v obchode. Na záver  si vyrobili svoje prasiatkove pokladničky, do ktorých nalepovali mince.

            Aj prváci v 1. B sa zahrali na obchod, nakupovali a predávali rôzne potraviny a predmety zo školskej tašky. Pojem finančná gramotnosť si vysvetlili pomocou pútavej prezentácie.

            Žiaci v 2. A si prečítali rozprávku O troch grošoch, spoznávali, aké platidlá sa používali v minulosti, komunikovali o rôznych finančných záležitostiach, s ktorými sa môžu v živote stretnúť -  klamstvo, podvod, falošná bankovka,... Spoznávali hodnotu bankoviek a mincí. Rozhodovali o tom, či si daný tovar môžu zakúpiť alebo nie, počítali, koľko € im chýba alebo koľko  € im treba vydať.

            Ich rovesníci z 2. B spoznávali, ako vyzerajú euromince a bankovky. Vyberali a následne nakupovali tovar z ponuky podľa toho, koľko peňazí mali k dispozícii. Riešili úlohy na webovej stránke zlatka.in. Tiež si navrhli vlastnú mincu – vyryli znak, obrázok a hodnotu.

            Tretiaci v A triede sa s témou finančnej gramotnosti  oboznámili formou kvízov a súťaží, riešili logické úlohy v hre na obchod a bankomat. Na hudobnej výchove si zaspievali pieseň Počítačová.

            Deti v 3. B sa porozprávali o hospodárení v domácnosti, vysvetlili si pojmy príjmy a výdavky. Spoznali   históriu obchodovania a oboznámili sa  vývinom platidiel.  Zahrali sa na malých podnikateľov. Každý si vymyslel a vyrobil výrobok, ktorý bude ponúkať. Tiež si navrhli a prezentovali svoju vizitku. Nakoniec si vyskúšali, ako fungoval výmenný obchod - svoje výrobky ponúkali a vymieňali s ostatnými spolužiakmi.

            Žiaci v 4. A triede si prečítali rozprávku o  Rybárovi a jeho žene  a následne diskutovali na tému bohatstvo. Spoznali aj  iné spôsoby platby  okrem peňazí -  platba poštovou poukážkou, ktorú sa naučili vyplniť a tiež sa oboznámili s kreditnou kartou a navrhli si dizajn vlastnej kreditky.

            Ich spolužiaci v 4. B triede  sa  oboznámili s témou obchod a nakupovanie,  rozoberali tému kúpa nehnuteľnosti na splátky – úver. Následne sa  hrali hru na rodinu.
            Deti sa podľa vlastného výberu dali do skupín, kde bola mama, otec, dieťa. Potom si vytiahli náhodne papierik, kde mali napísané povolanie a zárobok v danom zamestnaní, každý aj otec aj mama aj  dieťa si vybralo papier, kde malo určený vek.
            Deti dostali papier, kde mali v stĺpci príjem a výdaj. Dostali  mesačný príjem v hracích papierových peniazoch. Za peniaze si museli zaobstarať bývanie, prirátať všetky výdaje, ktoré súvisia s kúpou nehnuteľnosti a bývania. Mohli si prikúpiť auto, poistenie, veci bežnej potreby, dovolenky, šetrenie, ... Mali si všetko spočítať, aby im vyšla mesačná platba za veci a služby. Zároveň si potom ťahali nečakané situácie: pokuta z banky, výhra, narodenie dieťaťa, kúpa zvieratka, pokazený spotrebič, choroba a strata príjmu, ... Deti mali zistiť, či im na nečakané výdavky zostali peniaze. V závere deti   prezentovali svoju  rodinu,  opísali,  kde žijú, čo všetko sa im stalo a ako to zvládli.

            Veríme, že  deti získali veľa nových vedomostí  a skúseností, ktoré im pomôžu  lepšie porozumieť  svetu financií.

                                                                                                                         Kolektív učiteliek 1. stupňa

          • Putujeme za ľudovou piesňou

          • Dňa 22. 02. 2024 sa uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže: Putujeme za ľudovou piesňou. Súťažilo sa v 3 kategóriách:

            1. kategória: 1. miesto Kevin Repaský 2.A

                                 2. miesto Elinor Štefáková 3.A

                                                 Daniela Pešková 3.A

                                 3. miesto Ema Marcinčinová 2.A

                                                  Leo Masaryk 1.B

             

            2. kategória: 1. miesto Michaela Ondrišová 5.A

                                 2. miesto Ema Vančová 4.B

                                 3.miesto Hana Mišovičová 5.B

             

            3. kategória  1. miesto Aesha Mirza 9.B

                                 2. miesto Petra Mária Petrusová 8.B

                                 3. miesto Júlia Čiefová 8.B

                                                 Samuel Kollárik 7. 

            Víťazi jednotlivých kategórii nás budú reprezentovať v OKRESNOM KOLE. Všetkým ďakujeme za účasť.

                                                                                                                                          Mgr. Petra Dobrovodská

          • ORGANICKÁ CHÉMIA HRAVOU FORMOU

          • V deviatom ročníku sa momentálne venujeme organickej chémii. Pre lepšie pochopenie štruktúry organických zlúčenín dostali deviataci praktickú úlohu – pomocou molekulových modelov a stavebníc museli vyskladať štruktúrne vzorce vybraných organických zlúčenín. Takýto hravý spôsob vyučovania deviataci veľmi ocenili a prišli k lepšiemu pochopeniu zložitejšej štruktúry organických látok, o čom svedčí ich zápal pri stavbe molekulových modelov (bližšie v našej galérií).

            Mgr. Lukáš Macášek

          • NA SLOVÍČKO S PANI PSYCHOLOGIČKOU

          • Siedmaci sa venujú na hodinách biológie tráviacej sústave. Preto sme sa s pani psychologičkou Jankou Liptákovou rozhodli usporiadať prednášku spojenú s besedou na tému Poruchy príjmu potravy. Pani psychologička predstavila žiakom tieto závažné poruchy (a ochorenia), porozprávali sme sa o ich typických znakoch, kde hľadať pomoc v prípade anorexie, bulímie či iných postihnutí. Výklad bol dopĺňaný aj biologicky zo strany pána učiteľa Macáška. Na záver sme si pozreli video, ktoré autenticky zachytáva život a boj mladého dievčaťa, ktoré bojuje s anorexiou. Veríme, že táto diskusia prispela k lepšiemu pochopeniu týchto mentálnych ochorení a každý si uvedomí krehkosť ľudského života.

            Mgr. Lukáš Macášek a Mgr. Jana Liptáková

          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

          • Po úspešnom absolvovaní domáceho a školského kola olympiády z matematiky v kategórii Z9 sa úspešní riešitelia z  9. ročníka zúčastnili okresného kola.

            Sofia Kyjaci a Matúš Šefčík obsadili 5. – 6. miesto a Štefan Mati 9. miesto.

            Zúčastneným žiakom ďakujeme za prípravu a reprezentáciu školy v okresnom kole matematickej olympiády.

                                                                                                                                           Mgr. Katarína Šimičáková

          • EXPERT

          • Aj v tomto školskom roku prebehla na našej škole celoslovenská vedomostná súťaž EXPERT – geniality show.  Žiaci súťažili online, piataci a šiestaci preukazovali svoje vedomosti v dvoch témach – Ako funguje svet, Päť jazykov kultúry a žiaci 7. - 9. ročníka v dvoch témach, ktoré si vybrali zo šiestich možností - Od Dunaja k Tatrám,  Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English?, Góly, body, sekundy.

            Súťaže sa zúčastnilo 13 žiakov. Medzi našimi EXPERTAMI sa TOP EXPERTOM stala žiačka 7. roč. Viola Vančová.

            Našim žiakom ďakujeme za účasť a za snahu preukazovať svoje vedomosti a tej najúspešnejšej blahoželáme.  

            Mgr. Katarína Šimičáková

          • Dejepisná olympiáda

          • Dejepis sa zaoberá skúmaním minulosti. Opisuje príbehy celých generácií. Približuje historické témy, osobnosti, historické udalosti ich dopad na obyvateľstvo, inštitúcie.. Svoje vedomosti v tejto oblasti si v mesiaci február overili aj žiaci z našej školy.

            Martinovi Zapletalovi z IX. A sa podarilo vyhrať prvé miesto v kategórii C a postúpiť do krajského kola, Matúš Šefčík z IX.B sa umiestnil na peknom 5. mieste a stal sa úspešným riešiteľom, Nela Vančová zo VI.A obsadila 4. v kategórii F.

            Za reprezentáciu ďakujeme aj Dominikovi  Szöcsovi – VIII.A, Viliamovi Guľovi – VIII.A, Matyasovi Tomašikovi VI.A.

            Všetkým prajeme veľa ďalších úspechov.

                                                                                                                             Mgr. Lucia Kuzmová

          • Jazykový týždeň

          • Začiatkom februára zavítali do našej školy hostia z ďalekej Ázie. Po pandemickom období sme mohli v Leopoldove opäť privítať dobrovoľníčky z Indonézie a Taiwanu.

            Yolanda a Kiki spestrili vyučovanie anglického jazyka zaujímavými prezentáciami o svojich krajinách, kultúre, ukážkami hier a teamovej spolupráce.

            Dievčatá si týždeň u nás pochvaľovali, kladne zhodnotili priateľské správanie  našich žiakov, ich jazykové znalosti a chuť komunikovať. Pochvalu dostali aj  pani kuchárky, ktoré im počas celého týždňa pripravovali chutné jedlo.

            Thank you girls!

                                                                                                                              Mgr. Natália Brešťanská

          • Návšteva divadla

          • Máte radi rozprávky?  Naši žiaci určite áno.  A tak sme sa dňa 16. 02. 2024 vybrali do Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Krásna bábková rozprávka  Dlhý, Široký a Bystrozraký  deti zaujala, pobavila a zároveň ich  naučila, ako sa správajú a pomáhajú si praví kamaráti.

                                                                                                                                        Mgr. Renáta Ščasná

          • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA – školské kolo

          • Zimné obdobie je späté s riešením úloh z oblasti chémie. Tento rok sa do školského kola chemickej olympiády pustilo 6 deviatakov, ktorí museli otestovať nielen teoretické vedomosti, ale museli zapojiť vedomosti aj z iných predmetov.

                 Po neľahkom súboji vzišli traja víťazi:

            1. miesto Matúš Šefčík (IX.B)
            2. miestoKarin Križovenská (IX.B)
            3. miestoKristína Mičková (IX.B)

            Z ostatných riešiteľov za účasť ďakujem Márii Šantavej, Laure Matovičovej a Viktórií Gabrhelovej z IX.A. Víťazom držím palce v okresnom kole a gratulujem k postupu!

                                                                                                                                                Mgr. Lukáš Macášek

          • Hollého pamätník

          • Dňa 12. 02. 2024 sa uskutočnila školská súťaž v prednese poézie a prózy Hollého pamätník. Súťaže sa zúčastnilo 19 žiakov za I. kategóriu. Ocenenie získalo 8 žiakov. Do okresného kola súťaže postúpila recitátorka Hanka Haršányiová.

            Poézia:                                                                                 Próza:

            1. miesto Hana Haršányiová, II.B                              1. miesto: neudelené
            2. miesto: Ester Rumíšková, IV.A                               2. miesto: Karolína Blahová, III.A

                                   Ema Marcinčinová, II.A

                  3. miesto: Marína Eva Levčíková, III.B                       3. miesto: Tobiáš Šimičák, IV.A

                                   Ela Košťálová, III.B                                                      Ema Vančová, IV.B

             

            Tešíme sa s Vami a srdečne blahoželáme.

                                                                                                                                   Mgr. Renáta Vančová

          • Fašiangy, Turíce

          • Fašiangy, Turíce Veľká noc príde... ozývalo sa  v piatok 9. februára nielen v priestoroch našej školy, ale i Námestím sv. Ignáca v  Leopoldove. Siedmaci mali v tomto čase  projektový deň, ktorý vyústil fašiangovým sprievodom v krásnych ľudových maskách  nielen po škole, ale i po námestí. Žiaci si vyrobili ozembuchy, nacvičili si program s fašiangovými  piesňami a vinšami, ktorým potešili nielen našich žiakov či zamestnancov MsÚ, ale aj p. predavačky z obchodov, detičky z jasličiek či obyvateľov Leopoldova, ktorí sa v tom čase nachádzali v uliciach nášho mesta.

                                                                                                                                    Mgr. Dana Podkopčanová

          • Karnevalové vyučovanie

          • V piatok 09. 02. 2024 bol v našej škole neobyčajný deň. Z našich detí sa stali princezné, čarodejnice, superhrdinovia, zvieratká, ...  a  všetci spolu prežili   zaujímavé karnevalové vyučovanie.  Pripomenuli si zvyky a tradície fašiangového obdobia, riešili zábavné karnevalové úlohy, súťažili, tancovali, spievali aj športovali.

            V škole vládla dobrá nálada a veríme, že o rok si takýto pekný deň zopakujeme.

            Čo všetko naše deti zažili si môžete pozrieť v školskej fotogalérii.

                                                                                                                                                 Mgr. Renáta Ščasná

          • Pozrime sa na trávenie

          • Potrava je naša každodenná súčasť, bez nej by sme dlho na svete neprežili. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čo sa vlastne s potravou deje od odhryznutia sústa až po samotné vylúčenie?

            Túto otázku dostali siedmaci ako svoj výskumný problém – úlohou bolo zamerať sa na jednotlivé časti tráviacej sústavy – ústa, žalúdok, pečeň a pankreas a črevá. Vytvorili sa štyri skupiny s vedúcimi predstaviteľmi, ktorí prácu v skupine riadili od A po Z. Každá skupina si musela nájsť väčšie množstvo materiálu, vyhodnotiť daný obsah, spracovať ho do projektovej podoby a následne svoju pasáž odprezentovať celej triede – siedmaci nahradili učiteľa a vysvetľovali učivo svojim spolužiakom.

            Veľmi oceňujem zanietenie každej skupiny, spracovanie svojho výskumného problému ako i prezentáciu práce. Vypočuli a pozreli sme si výborné projektové prezentácie, ktorá nás všetkých veľmi obohatili. Výsledné práce si môžete prezrieť a prečítať v Novej budove pri učebniach informatiky.

                                                                                                                                             Mgr. Lukáš Macášek

          • Workshop Enter micro:Tour

          • Dňa 01. 02. 2024 sa žiaci 5. a 6. ročníka zúčastnili workshopu Enter micro:Tour. Počas pútavého workshopu sa oboznámili s malým elektronickým zariadením, minipočítačom, ktorý sa nazýva micro:bit. Pomocou tohto zariadenia prešli žiaci labyrintom – súborom jednoduchých úloh a na konci získali odmenu. Naučili sa, ako pracujú tlačidlá a čo vykonávajú rôzne senzory a pracovali s príkazmi, ktoré hovoria micro:bitu čo robiť. Na konci labyrintu zahrali pomocou robotov jednoduchú melódiu a vylúštili tajný odkaz.

            Workshop pre nás pripravilo Občianske združenie Aj Ty v IT, ktoré sa snaží u žiakov (hlavne u dievčat) vzbudiť záujem o digitálne technológie.

                                                                                                                                         Mgr. Simona Čelková

          • VŠETKOVEDKO

          • Aj tento školský rok si mohli žiaci prvého stupňa na celom Slovensku vyskúšať, čo všetko vedia a či vedia viac ako ich rovesníci. Na našej škole sa do súťaže Všetkovedko zapojilo 27 žiakov. Niektorým z nich sa podarilo zaradiť sa medzi 30% najúspešnejších žiakov Slovenska.

            Gratulujeme Dominikovi Hlavatému (1.A), Nicolasovi Margetynimu (1.A), Michaele Kopasovej (1.A), Christianovi Slamkovi (1.A), Jakubovi Svitekovi (1.A), Lily Slamkovej (2.A), Marekovi Halásovi (2.B), Lukášovi Chmelanovi (3.A) a Paulíne Lesayovej (3.A) k získaniu titulu „Všetkovedko“.     

                                                                                                                                           Mgr. Mária Lišková