• PREDVIANOČNÝ VEDECKÝ KVÍZ

          • Posledné dni vyučovania sme sa rozhodli poňať v naozaj vianočnom duchu, preto sa deviataci rozdelili na dva tímy – Golden Girls a Super Mega Boys a porovnali svoje vianočné a vedecké vedomosti v napínavom kvíze. Dievčatá si ako posilu povolali pani asistenku Zelenayovú a chlapci na pomoc prizvali pani učiteľku Svetlíkovú. Kvíz otestoval ich vedomosti z vianočnej chémie, biológie a vianočných zaujímavostí a tradícii. Po zdĺhavom a namáhavom boji s tesným náskokom vyhrali dievčatá a užili si sladkú odmenu. Verím, že táto novinka si nájde svoje miesto a každý rok si takto humorne a zaujímavo užijeme predvianočný čas.

                                                                                                                                         Mgr. Lukáš Macášek

          • Vianočná pošta pre seniorov

          • Obdobie Vianoc je na našej škole už tradične spojený s projektom Vianočná pošta pre seniorov. Naši žiaci sa spoločne s dobrovoľníkmi z celého sveta rozhodli urobiť neznámym starkým v domovoch dôchodcov Vianoce krajšími. Aby seniorom dopriali niečo, bez čoho Vianoce pre nich nemajú ten správny charakter, vlastnoručne pre nich vyrobili a napísali vianočné pohľadnice. Tento rok budú robiť radosť klientom Domu pokojnej staroby v Gbeloch a Centre sociálnych služieb v Poprade.

                                                                                                                                 Mgr. Gabriela Zacharová

          • Ôsmaci a Anna Franková

          • Divadelné predstavenie na motívy knihy Denník Anny Frankovej v podaní hercov Nového divadla v Nitre mali možnosť zhliadnuť  žiaci ôsmeho ročníka. Tento svetoznámy príbeh o trinásťročnej Židovke Anne ukrývajúcej  sa počas druhej svetovej vojny spolu s rodinou  dva roky  v zadnej časti jednej budovy v Amsterdame poznáme vďaka zápiskom v denníku, ktoré sa zachovali a  vyšli nielen knižne, ale objavili sa aj na scéne divadla.    

            Potešilo nás, že herci prišli po predstavení medzi našich ôsmakov a spoločne diskutovali o téme holokaustu, nenávisti, neznášanlivosti, zároveň nevyhnutnosti úcty človeka k človeku a vzájomnej tolerancie. Kolektívu Nového divadla ďakujeme za neopakovateľný umelecký zážitok!

                                                                                                                                         Mgr. Gabriela Zacharová

          • Vianočná pošta

          • Slovenská pošta organizuje už 25 rokov projekt Vianočná pošta – List Ježiškovi. Naši piataci sa rozhodli, že aj oni chcú byť súčasťou tohto výnimočného projektu a na hodine slovenského jazyka písali listy Ježiškovi, v ktorých sa mu zdôverili  so svojimi želaniami, aj s tými najtajnejšími. Teší nás, že sa nezabudli aj poďakovať za všetko, čo im bolo dopriate – čo im urobilo radosť. Listy vyzdobili, vložili do obálky, pripísali adresu a spoločne sa vybrali na poštu kúpiť poštové známky a listy vhodiť do poštovej schránky.

            Teraz už netrpezlivo čakajú na  odpovede od Ježiška.

                                                                                                                                             Mgr. Gabriela  Zacharová

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Dňa 27. 11. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády z anglického jazyka. Žiaci si mohli preveriť svoje znalosti gramatiky, slovnej zásoby a komunikačných zručností.

            Na okresnom kole, ktoré sa uskutoční v januári 2024 v Hlohovci nás budú reprezentovať dve žiačky:

            Kategória 1A – Marianna Smerigová /7. ročník/

            Kategória 1B – Petra Valková /9. ročník/

            Víťazkám gratulujeme a držíme palce.

                                                                                                                              Mgr. Natália Brešťanská

          • ČAS (CHEMICKÝCH) VIANOC...

          • Chémia je často pre veľa z nás strašiakom, hoci to tak vôbec nemusí byť. Deviataci každoročne dostávajú za úlohu vytvoriť chemický vianočný stromček. Vytvoriť takýto stromček však nie je vôbec žiadna veda – veď stačia len odmerné nádoby, držiaky, svorky, stojan a väčšie množstvo rôznych roztokov. Tieto roztoky následne správne podľa postupu prelievajú do odmerných nádob a vytvoria krásnu ozdobu našej fyzikálno-chemickej učebne. I tento rok sa deviataci prekonali a esteticky skultúrnili priestory našej školy.

            Mgr. Lukáš Macášek

          • Mesiac november ovládla okrem iného aj informatika

          • V posledných rokoch dochádza k výraznej digitalizácii sveta a ani my v tejto oblasti nezaháľame.

            Začiatkom mesiaca november sa uskutočnila celoslovenská informatická online súťaž iBobor, do ktorej sa zapojilo 54 žiakov druhého až ôsmeho ročníka. Súťažné úlohy zamerané na logiku, porozumenie informáciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky ako úspešný riešiteľ zvládlo po 5 žiakov v kategóriách Drobec a Bobrík, 7 žiakov v kategórii Benjamín a v kategórii Kadet 2 žiaci. Srdečne im blahoželáme! 

            V závere mesiaca a to 27. 11. zavítala k nám vzácna návšteva - seniori mesta Leopoldov z OZD Šanec, ktorí nabrali odvahu popasovať sa s modernými technológiami. Žiaci ôsmeho ročníka Patrik Richter a Jakub Miklovič si pripravili pre nich prednášku o kybernetickej bezpečnosti. Prakticky im ukázali, na čo si v tomto, pre nich nie vždy známom priestore, majú dávať pozor. Žiaci siedmeho ročníka sa stali učiteľmi a individuálne naučili seniorov, ako si pozrú cestovný poriadok, kúpia lístok online, vyhľadajú informácie na internete, objednajú sa lekárovi, zaplatia parkovné, ale i to, ako môžu prostredníctvom sociálnych sietí komunikovať, či ako používať rôzne užitočné aplikácie v mobilnom telefóne.

            V ten istý deň sa naše žiačky štvrtého ročníka zoznámili s ozobotmi -  interaktívnou výučbovou pomôckou, ktorá sa pomocou farebných sekvencií a senzorov samostatne pohybuje po priestore. V spolupráci s organizáciou Aj ty v IT pod vedením lektora Sama sa učili tieto farebné sekvencie vytvárať a programovať roboty. Ich šikovnosť bola ocenená samotným lektorom a žiačky odchádzali plné nadšenia, ktoré znásobia na hodinách informatiky pri ďalších úlohách z oblasti programovania a robotiky.

            Žiaci sa už teraz môžu tešiť na hodiny informatiky, ktoré budú obohatené o aktívnu prácu žiakov so zakúpenými novými robotmi, robotickými stavebnicami a s 3D tlačiarňou. Najúspešnejší z nich budú školu reprezentovať aj v iných informatických súťažiach.

                                                                                                                    PhDr.  Miroslava Valková

          • Súťaž vo vianočnom zdobení perníkov

          • V piatok 1. decembra sa v Centre voľného času Dúha uskutočnila súťaž v zdobení perníkov. Svoje zručnosti tu predviedli Mária Petra Petrusová z VIII.B a Romy Opat z IX.B. Ich šikovnosť bola odmenená 3. miestom.

            Obom dievčatám gratulujeme.

                                                                                                                                   Mgr. Lucia Kuzmová

          • Technická olympiáda

          • Dňa 24. novembra sa naši žiaci Patrik Richter a Jakub Miklovič z VIII.B zúčastnili okresného kola Technickej olympiády. Preverili si svoje teoretické a praktické vedomosti. Obsadili pekné 4. miesto.

            Obom gratulujeme. 

                                                                                                                                  Mgr. Lucia Kuzmová

          • Výstava Malý princ

          • V utorok 28. novembra boli štvrtáci na interaktívnej výstave Malý princ od Elišky Podzimkovej v Bratislave, ktorá im ponúkla originálne stvárnenie myšlienok spisovateľa Antoina de Saint - Exupéryho. Ilustrácie E.Podzimkovej vďaka modernej technológii a rozšírenej realite, mohli deti rozhýbať a sledovať jednotlivé dieliky Exupéryho príbehu vo svojich telefónoch. Mohli sa tiež započúvať do audioknihy Malého princa, či preskúmať vnútro obrovského vajca a spoznať zvieratko žijúce na Islande.

            Z výstavy sme odchádzali s príjemnými dojmami a zážitkami.

                                                                                                                                                       Mgr. Miriam Beláková