• Vo sfére peňazí

          • V mesiaci november sa žiaci 5. A a 5. B triedy zúčastnili projektového vyučovania VO SFÉRE PEŇAZÍ, na ktorom sa oboznámili s históriou fungovania výmenného obchodu, prvých platidiel, ukázali si mince a bankovky platné v dejinách nášho štátu. Zaujali ich  i bankovky a meny iných štátov. Pracovali s výmenným kurzom, vyskúšali si aj ako uskutočniť výmenu platidiel. Zaujímavou aktivitou bolo vytvorenie nákupných zoznamov, zaznamenávanie mesačných príjmov a výdajov, taktiež si vyskúšali vytvoriť vlastné úspory. Žiaci boli aktívni, počas projektu získali vedomosti a praktické skúsenosti VO SFÉRE PEŇAZÍ .

                                                                                                                                        Mgr. Katarína Šimičáková

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 10. novembra 2022 sa v CVČ Dúha v Hlohovci konalo okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Olympiáda je určená pre žiakov VIII. a IX. ročníka a pozostáva z troch častí: testu, tvorby textu a rečníckeho prejavu. Našu školu reprezentoval víťaz školského kola – Filip Harsányi (IX. B), ktorý skončil v okresnom kole na 4. mieste a stal sa úspešným riešiteľom.

            Umiestnenie v školskom kole:

            1. miesto: Filip Harsányi (IX. B)

            2. miesto: Veronika Bieliková (IX. A), Ján Žigo (IX. B)

            3. miesto: Viktória Gabrhelová (VIII. A)

            Filipovi ďakujeme za reprezentáciu našej školy v okresnom kole.

                                                                                                                                                   Mgr. Mária Sviteková

          • DETSKÝ ČIN ROKA

          • Projekt Detský čin roka je školský projekt, ktorý je  zameraný na netradičnú formu výchovy k etickým hodnotám. Deti sa učia porozumieť realite cez skúsenosti  rovesníkov, v škole čítajú ich skutočné príbehy a majú príležitosť sa vcítiť do úloh reálnych detských hrdinov a  uvedomiť si svoje vlastné možnosti.

            Príbehy detí, ktoré sa svojím výnimočným skutkom počas uplynulého roka dostali do povedomia svojich blízkych a kamarátov, boli nominované do 22. ročníka ocenenia Detský čin roka.

            Kľúčové témy príbehov sú hodnota ľudského života, zdravie a choroba, pomoc v rodine, priateľom i cudzím ľuďom, integrácia zdravých a postihnutých, ochrana prírody, zodpovednosť, spolupráca, nezištnosť, spolupatričnosť...

            I naše leopoldovské deti boli súčasťou detskej poroty, a tak mali možnosť rozhodnúť o tom, ktoré detské činy sú tie NAJ.                                                                                     Mgr. Gabriela Zacharová

          • ŽIME ZDRAVO

          • Žiť svoj život v zdraví a v pohode je želaním každého z nás.  Zdravý životný štýl  je dnes „in“  a my sme  presvedčení, že  opodstatnene.

            Žiaci druhého stupňa sa v rámci projektu ŽIME ZDRAVO venovali témam, ktoré najviac ovplyvňujú ich zdravie.

             Piataci sa na projekt pripravovali celý týždeň. Od pondelka si poctivo denne zapisovali porcie ovocia a zeleniny, ktoré zjedli, na záver spočítali a vyhlásili „naj jedáka“ ovocia, zeleniny. Pripravovali zdravé nápoje smoothie a úlohou ostatných bolo uhádnuť, aké suroviny sa v nápoji ukrývajú. Rozprávali sa  o dôležitosti vitamínov pre život človeka, potravinových zdrojoch vitamínov i dôsledkoch ich nadmerného užívania.

            Šiestaci si priniesli rôzne ovocie a zeleninu, z ktorých vytvárali „chutné obrázky“ na tanieri. Takto vznikla napríklad ovečka, palmy, zajac či ovocno-zeleninová pizza. Venovali sa bezpečnému skladovaniu jedla a energetickému výdaju pri fyzickej aktivite.

            Siedmaci sa zamerali na problematiku zdravej stravy, počas týždňa si pripravovali do školy zdravé desiate, v školskej kuchynke si pripravovali zdravú polievku i výborné  palacinky. Z ovocia a zeleniny vytvorili krásne jedlé obrazy. Venovali sa téme psychického zdravia – priateľstvu, zmysluplnému tráveniu voľného času, zdravých vzťahov v rodine i škole.

            Žiaci ôsmeho ročníka si počas projektu  počítali veľkosť uhlíkovej stopy, zaznamenávali si  údaje o spotrebe tepla, nákupoch, spôsobe cestovania, o stravovaní... Svoje výsledky porovnali s celoslovenským priemerom. Zaoberali sa témou  drog a závislostí mladých ľudí, vyplnili anonymnú anketu o svojich skúsenostiach s drogami, fajčením a alkoholom. Prostredníctvom krátkych videí s bývalými užívateľmi drog sa mali možnosť oboznámiť s  následkami ich užívania.

            Deviataci  venovali tento týždeň športu. Triedy si medzi sebou zahrali zápas vo volejbale. Športové zápolenie prebiehalo v priateľskej atmosfére a radosti z pohybu.

            Veríme, že naši žiaci nadobudnuté informácie a skúsenosti zužitkujú a budú žiť zdravšie.                                                                                    

                                                                                                                                               Mgr. Gabriela Zacharová

          • Bibliotéka

          • V piatok 11. novembra nás nenavštívil Martin na bielom koni, ale zato žiaci VIII. a IX. ročníka navštívili Bratislavu, kde sa konala medzinárodná výstava kníh Bibliotéka. V jednotlivých stánkoch malých či veľkých vydavateľstiev si mohli prelistovať knihy rôznych žánrov. Mnohí žiaci využili možnosť zúčastniť sa aj krstu a autogramiády knihy Pečie celé Slovensko. Okrem kníh tu boli aj vystavovatelia, ktorí svoju činnosť zameriavajú na spoločenské hry. Žiaci si tak mohli vyskúšať aj svoje schopnosti pri logických úlohách. S výstavou kníh je každoročne spojená aj výstava minerálov. Mnoho žiakov preto z výstavy odchádzalo nielen s nakúpenými knihami, ale aj s rôznymi druhmi minerálov.

            Z výstavy sme odchádzali nadšení a plní dojmov a s presvedčením, že o rok nás Bibliotéka privíta znova.

            Mgr. Mária Sviteková

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA ŠKOLY

          • Podujatie Záložka do knihy spája školy je každoročne spestrením nášho výchovno-vzdelávacieho procesu, vyhlasuje ho Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Knižnica Jiřího Mahena v Brne pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc.

            Počas mesiaca október sa naši žiaci 1. i 2. stupňa snažili  vyrobiť  čo najkrajšie záložky pre svojich kamarátov z ZŠ s MŠ v Liptovskej Teplej. Vyrábali  ich s láskou a s cieľom, aby každá záložka potešila a vyčarila úsmev na tvári žiakov  partnerskej školy. Naši žiaci využili svoju fantáziu a predovšetkým svoje zručnosti, pri  výrobe využili rôzne výtvarné techniky.  

            I malí Liptovskotepľania pre nás pripravili krásne záložky, naši žiaci sa im potešili a darované záložky si hneď našli svoje miesto v ich najobľúbenejších knihách. K svojim záložkám pridali i list s milými a priateľskými slovami:

             

            Milí naši kamaráti, pozdravujeme Vás do Leopoldova!

            Dnes sme otvorili balíček s Vašimi záložkami. Sú originálne, rôznorodé, pestré - krásne. Našim žiakom urobili veľkú radosť. 

            Ste veľmi šikovní a pani učiteľky kreatívne :) ,

            Ďakujeme!

            Prajeme Vám v zdraví prežitý, pohodový a veselý školský rok.

            S pozdravom

                                                                          kolektív učiteľov a žiaci

                                                                          ZŠ s MŠ Liptovská Teplá

            Dôkazom kreativity a zručnosti žiakov sú fotografie v našej galérii.

                                                                                                  Mgr. Gabriela Zacharová

          • Mesiac úcty k starším

          • V mesiaci októbri si tretiaci pripomenuli akí sú starí rodičia pre nich dôležití. Svoju vďaku im vyjadrili kytičkou kvietkov a pozdravmi, v ktorých sa im poďakovali za lásku a starostlivosť. Odmenili ich aj vyrobenou medailou.

                                                                                                                                                    Mgr. Miriam Beláková

          • Internet – dobrý sluha, zlý pán

          • Dňa 04. 11. sa žiaci 8. ročníka zúčastnili projektového vyučovanie Internet dobrý alebo zlý. V rámci tohto vyučovania si pre svojich spolužiakov pripravili na hodine informatiky krátky výstup zameraný na rôzne témy, ktoré sa zaoberajú nástrahami internetu. Žiaci spracovali vo forme prezentácií témy ako napríklad Phishing, Phraming, Spearphishing, Catphishing, ale venovali sa aj téme kyberšikany.

            Hodina angličtiny bola venovaná pozitívnym stránkam internetu, spoločne sme diskutovali o rozličných stránkach, ktoré žiaci používajú pri učení sa, tvorení plagátov, úprave fotografií či videí a pod. Neskôr žiaci tvorili pomocou online nástroja vlastný komiks v anglickom jazyku.

            Cieľom tohto projektového vyučovania bolo poukázať na pozitíva aj negatíva internetu a uvedomiť si, že internet je dobrý sluha ale zlý pán.

             

            Mgr. Simona Čelková

          • Celoslovenská súťaž Očami Gurmána

          • Našej šikovnej žiačke V. ročníka Dominike Beťákovej sa podarilo svojou fotografiou zaujať odbornú porotu v celoslovenskej súťaži Očami gurmána. Na Slávnostné preberanie ocenení 29. 11. 2022 v Bratislave za 1. miesto v téme Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky ju bude sprevádzať pani učiteľka Mgr. Simona Čelková, ktorá na škole vedie krúžok Film a fotografia. Obom srdečne blahoželáme.

             

             

          • Žime zdravo na 1. stupni

          • Deň 16. október ako  Svetový deň výživy sa zapísal do dejín v roku 1979 a je uznávaný vo viac ako 150 krajinách po celom svete, vrátane Slovenska. My sme sa danej problematike venovali v týždni od 17. -21.  októbra . V rámci vyučovania  sme zrealizovali rôzne zaujímavé aktivity. V prvom ročníku si naši najmenší žiaci pripravili zdravý tanier plný chutného ovocia a zeleniny. Ochutnávkou pripraveného jedla zistili, že aj zelenina a ovocie môže byť  veľmi chutná maškta.  U druhákov prebehlo Jabĺčkobranie – okrem ochutnávania rôznych druhov jabĺk, prípravy jablkového šalátu sa druháci o jabĺčku dozvedeli veľa nových informácií. Žiaci v 3. A  triede sa venovali estetike stolovania, zdôraznili si dôležitosť mliečnych výrobkov v našej strave a na výtvarnej výchove tvorili koláž na tému Chutné stolovanie . Ich rovesníci v 3. B triede realizovali kreatívnu aktivitu – vymýšľali maľované čítanie s názvom Zdravá rozprávka. Žiaci 4. B sa vybrali do ulíc nášho mesta, kde  absolvovali  Questing pre zdravie– pátraciu hru, ktorej cieľom bolo vyriešiť indície a  nájsť zdravý poklad. Štvrtáci z A triedy pripravovali zdravé šaláty, ochutnávali včelie produkty a spoznali ich význam pre naše zdravie. Okrem uvedených aktivít sme sa zapojili do výtvarnej súťaže Chutné maľovanie.

            V stravovaní detí a mládeže je správna výživa prvým a základným krokom v predchádzaní chorôb v dospelosti. Veríme, že aj zážitkové učenie prispeje k formovaniu správnych stravovacích návykov našich detí.

                                                                                                                                                          Mgr. Renáta Ščasná