• Majstrovstvá okresu vo vybíjanej žiačok

          • Dňa 17. 02. 2023 sa v Hlohovci konali Majstrovstvá okresu vo vybíjanej žiačok. Družstvo dievčat našej školy postúpilo do finále majstrovstiev po úspešnej výhre a ako víťaz vo svojej skupine. Vo finále odohrali dievčatá veľmi vyrovnané zápasy a napokon skončili na 3. mieste. Celému družstvu dievčat  v zložení: Poláčiková A., Vančová L., Richterová K., Pavlenová N., Balážová E., Špacírová E., Šoková A., Ulehlová E., Nemcová N., Bučková L., Piňáková A., Bajzíková N., blahoželáme a prajeme ďalšie športové úspechy. 

                                                                                                                                                            Mgr. Eva Svetlíková

          • Čo všetko sa dá stihnúť počas jarných prázdnin...

          • Oddychovať sa dá určite aj aktívne, o tom sa presvedčili všetci žiaci našej školy, ktorí do nej počas jarných prázdnin zavítali. Prekvapili ich usmiate tváre dôchodcov z OZ Šanec Leopoldov, ktorí si pripravili pre nich zaujímavé aktivity. Generácie sa spojili pri spoločenských a pohybových hrách, spoločne si zašportovali i navarili chutné dobroty. Čo môže jasnejšie vypovedať o úspešnosti celej akcie, ako spokojnosť na strane dôchodcov, ako aj nevinná otázka z úst malej prváčky: „A dnes tu nebudú babičky a dedkovia?“ a to sklamanie v jej očiach po mojej odpovedi: „Nebudú. Dnes budeme programovať na počítačoch sami.“ O tom, že aktivita zaujala aj rodičov, svedčia poďakovania, ktoré sme po skončení „týždňa“ v škole od nich dostali.

            Aj my sa k nim pridávame a ďakujeme aktívnym dôchodcom z nášho mesta pani Pagáčovej, Ďurišovej, Piovarčiovej, Beníkovej, Ilkovej, Horskej, Betákovej, Slamkovej, Žilkovej, Kleimanovej, Benkovej a pánom Pagáčovi, Lesayovi, Polčíkovi a Piovarčimu za vytvorenie neopakovateľnej atmosféry.

                                                                                                                           PhDr. Miroslava Valková, riaditeľka školy

          • Fašiangy

          • FašiangyTuríce, Veľká noc príde, kto nemá kožúšok, zima mu bude... slová tejto známej piesne z plného hrdla spievali naši siedmaci v stredu 15. februára 2023. V ten deň pripravili fašiangový sprievod – vyobliekali sa do tradičných fašiangových masiek, do rúk vzali hudobné nástroje a naučili sa krásne fašiangové piesne a vinše. Veríme, že svojím vystúpením potešili žiakov a zamestnancov našej školy. Vybrali sa i ulicami mesta, aby zavinšovali pani primátorke, ostatným zamestnancom mestského úradu i obyvateľom mesta Leopoldov. Podarilo sa im vytvoriť neopakovateľnú atmosféru, za ktorú boli ocenení potleskom, sladkosťami a pochvalami. Usmiati diváci si s našimi siedmakmi zaspievali a veruže aj zatancovali.                                                                                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                    Mgr. Gabriela Zacharová

          • Cosmos Discovery

          • Dňa 15. 02. 2023 sa žiaci 4. A a 4.B triedy zúčastnili svetovej výstavy Cosmos Discovery, ktorá sa konala v Inchebe Bratislava. Žiaci si prezreli stovky exponátov mapujúcich vývoj pilotovaných vesmírnych letov od historického začiatku až k súčasným plánovaným misiám. V interaktívnom Cosmoscampe, ktorý je súčasťou výstavy si vyskúšali zaujímavé 3D - technológie.

                                                                                                                                                    Mgr. Zuzana Kucharová

          • Hollého pamätník

          • V stredu dňa 15. 02. 2023 sa na našej škole uskutočnila súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy - Hollého pamätník. Školského kola v I. kategórii sa zúčastnilo 17 recitátorov.

            Deti prišli na súťaž veľmi dobre pripravené a ich talenty sa mohli naplno ukázať v prednese ukážok poézie alebo prózy. Vybrať víťazov, ktorí postúpia do okresného kola, bolo naozaj ťažké, lebo všetci súťažiaci recitovali s plným nasadením.

            Žiaci dosiahli takéto umiestnenie:

            Poézia

            1. miesto   Max Chatrnuch

            2. miesto   Ester Rumíšková

            3. miesto   Marína Eva Levčíková

                              Ema Vančová

            Próza 

            1. miesto   neudelené

            2. miesto   Simona Borovková

            3. miesto   Vladimír Bajzík

             

            Žiaci boli odmenení vecnými cenami a diplomami. Najlepší recitátor Max Chatrnuch bude prezentovať našu školu v  okresnom kole v Hlohovci.

            Tešíme sa s Vami a srdečne blahoželáme!

                                                                                                                                                   Mgr. Renáta Vančová

          • EXPERT

          • Aj v tomto školskom roku prebehla na našej škole celoslovenská vedomostná súťaž EXPERT – geniality show.  Piataci a šiestaci preukazovali svoje vedomosti v dvoch témach – Ako funguje svet, Päť jazykov kultúry a žiaci 7. - 9. ročníka v dvoch témach, ktoré si vybrali zo šiestich ponúkaných ako boli:  Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English? a novou témou boli Góly, body sekundy.

            Súťaže sa zúčastnilo 14 žiakov, najúspešnejší riešiteľ Patrik Richter, ktorý sa stal TOP EXPERTOM, sa umiestnil v téme Svetobežník na 5. mieste , ďalšími úspešnými riešiteľmi boli Romy Opat, Filip Harsányi a Samuel Repka.

            Našim žiakom ďakujeme za účasť a za snahu preukazovať svoje vedomosti a najlepším EXPERTOM blahoželáme.

            Mgr. Katarína Šimičáková

          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

          • Po úspešnom absolvovaní domáceho a školského kola matematickej olympiády v kategórii Z5 a Z9 sa žiaci 5. A triedy: Samuel Králič, Matúš Pelzl, Matyas Tomašik a 9. B triedy Filip Harsányi,  sa zúčastnili dňa 25. 01. 2023 okresného kola MO. Úspešnými riešiteľmi sa stali M. Pelzl, ktorý obsadil 2. miesto a M. Tomašik sa umiestnil na 9. mieste.  Úspešným riešiteľom blahoželáme.

                                                                                                                                            Mgr. Katarína Šimičáková

          • Kvapaliny zaujímavo

          • Žiaci 6. ročníka si 14. 02. 2023 na hodinách fyziky tvorivo rozvinuli vedomosti o vlastnostiach kvapalín a spojili teóriu s praxou.

            Cieľom projektu bolo navrhnúť zariadenie, v ktorom možno prezentovať vlastnosti kvapalín.

            Tekutosť

            Deliteľnosť

            Vodorovnosť

            Nestlačitelnosť

            Merateľnosť objemu

            Tvar a objem kvapalín

            Mohli vypracovať  prezentáciu na vybranú tému, zhromaždiť údaje, spracovať ich a prezentovať pred triedou.

            Žiaci pracovali v tímoch, zostrojili modely odmerného valca, zrážkomera, spirometra, rovnoramenných váh, hydraulického zariadenia, spojených nádob, karteziánskeho potápača a vodováhy.

            Každý tím mal k dispozícii bodovacie kartičky s maximálnym počtom bodov 5. Nikto nehodnotil vlastný projekt a poradie v súťaži sme vyhodnotili sčítaním pridelených bodov žiakmi triedy.

            Práce žiakov sú odprezentované na výstave v priestoroch školy.

                                                                                                                                                         Mgr. Ľubica Holanová

          • Cesta do mikrosveta

          • Každý z nás sa v živote stretol s pojmom mikroskop, vírus, baktéria či bunka. V poslednom období sme dokonca týmito slovami boli doslova atakovaní. Keďže nie každý z nás sa v týchto pojmoch vie plne zorientovať, tak sme sa rozhodli vytvoriť nový mini-projekt z biológie, v ktorom sme sa pozreli na zúbok tematike mikrobiológie a virológie. Šiestaci boli postavení pred neľahkú úlohu – vybrať si jedno bakteriálne alebo vírusové ochorenie a spracovať o ňom projekt.

            Nebolo to však len typické kopírovanie z internetu. Šiestaci sa museli skutočne dobre pripraviť, okrem projektovej časti mali za úlohu pripraviť pre svojich spolužiakov model daného vírusu alebo baktérie. Neskôr nasledovala azda najťažšia časť – zahrať sa vedca – predstaviť ochorenie a predstaviť model. S hrdosťou však môžeme prehlásiť, že šiestaci túto úlohu zvládli bravúrne! Vytvorili krásne modely a predstavili nám skutočne fantastické projektové práce. Tento projekt hodnotíme ako výbornú príležitosť dozvedieť sa nielen nové informácie, odhaliť zákutia nepoznaného a v neposlednom rade prekonať seba samého!

            Mgr. Lukáš Macášek

            Gestor projektu

          • SCRATCH

          • Dňa 06. 02. 2023 sa vybrané žiačky štvrtého ročníka zúčastnili workshopu s názvom „Programovanie Scratch hra pre začiatočníčky“. Dievčatá sa oboznámili s náplňou občianskeho združenia, ktoré vzniklo s cieľom motivovať a podporovať  dievčatá a ženy v oblasti IT. Počas troch vyučovacích hodín si vytvorili vlastnú hru, ktorú si mohli aj zahrať. Možno aj vďaka tejto aktivite pribudne v budúcnosti  IT sektore viac dievčat či žien.                                                                                                                                         

                                                                                                                                                         Mgr. Mária  Lišková

          • Krajské kolo Technickej olympiády

          • Dňa 07. 02. 2023 sa konalo krajské kolo Technickej olympiády v SOŠ Piešťany.
            Zúčastnili sa na ňom aj žiaci našej školy- Lydka Šándorová a Filip Harsányi, ktorí ako víťazi okresného kola v kategórii A reprezentovali našu školu.

            Lydka a Filip podali vynikajúci výkon v teoretickej časti súťaže. V praktickej časti  vyrábali výrobok z dreva podľa zadaného technického nákresu v časovom limite 120 minút. Po vyhodnotení kvality opracovania, dodržania rozmerov a estetickej úrovne výrobku získali cenné body, ktoré im zabezpečili 1. miesto a postup do celoslovenského kola.

            K vynikajúcemu umiestneniu blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

                                                                                                                                                      Mgr. Ľubica Holanová

          • Divadelné predstavenie Čert a Káča

          • Dňa 2. 2. 2023 navštívili piataci a šiestaci Slovenské národné divadlo v Bratislave, ktoré uvádzalo operu Čert a Káča. Divadelné prestavenie bolo zaujímavo a pútavo spracované. Bola v ňom zakomponovaná aj akrobacia na stuhách, kruhu  či parkour, čo robilo predstavenie atraktívnejšie. Žiaci mali pekný umelecký zážitok.

                                                                                                                                                    Mgr. Dana Podkopčanová

          • Šaliansky Maťko

          • V januári sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Je to umelecký prednes povestí. Zúčastnené žiačky súťažili v 3. kategórii. Pod vedením p. učiteliek sa pekne pripravili a svoje povesti predniesli s umeleckým zážitkom.  1. miesto obsadila Natália Bajzíková (VII. A), na 2. mieste skončila Petra Mária Petrusová (VII. B) a na 3. mieste sa umiestnila Mia Pavlíková (VI.)

            Natália Bajzíková nás reprezentovala v okresnom kole, ktoré sa uskutočnilo 27. 1. 2023 v CVČ Dúha v Hlohovci. Obsadila krásne 3. miesto. Srdečne gratulujeme.

                                                                                                                                             Mgr. Dana Podkopčanová

          • ROZHODOVANIE (Post Bellum SK)

          • V pondelok 30. 01. 2023 sa žiaci 9.A a 9.B zúčastnili workshopu Rozhodovanie pod vedením lektorov z n.o. Post Bellum SK. Počas workshopu sa venovali obdobiu tridsiatych rokov 20. storočia v Československu. Žiaci mali možnosť prepájať poznatky z hodín dejepisu s príbehmi z reálneho života ľudí, ktorí toto obdobie prežili, zamýšľali sa nad témami nútenej migrácie, rasizmu, xenofóbie a antisemitizmu.

                                                                                                                                                        Mgr. Jana Liptáková