• Európsky deň jazykov

          • V týždni od 25. 9. do 29. 9. 2023 sa naši žiaci zmenili na cestovateľov, bádateľov, umelcov, kuchárov a jazykovedcov. Každá trieda si zvolila krajinu,  ktorej kultúru, jazyk a jedlá v piatok odprezentovali v rámci osláv Európskeho dňa jazykov.

            Piataci nás oboznámili s Talianskom a Českou republikou, šiestaci spracovali Francúzsko a Japonsko, siedmaci sa popasovali s Gréckom a ôsmy ročník odprezentoval dokonca tri krajiny: Poľsko, Španielsko a tiež Portugalsko. Deň zakončili deviataci so zaujímavosťami o Rakúsku a Pakistane.

            Všetky kolektívy sa naozaj snažili a vytvorili zaujímavé plagáty, pripravili chutné jedlo, ukázali nám zaujímavosti nielen z jazyka, ale aj kultúry.

            Veríme, že tento projektový deň žiakov obohatil o nové vedomosti a bol prínosom v spoznávaní sveta, cudzích krajín a kultúr.

                                                                                                                                     Mgr. Natália Brešťanská

          • Pomocníčka Tana

          • Tretí október bude pre mnohých našich prvákov významný deň. Do triedy k nim zavítala sučka Tana – canisterapeutický pes plemena samojed. Spolu s pani Ing. Janou Fűrnkranz Fulierovou  ktorá sa canisterapii venuje profesionálne, sa budú s deťmi pravidelne stretávať, aby formou tejto podpornej terapie pomohli žiakom vo výchovno-vzdelávacom procese.

            Prvotný strach zo stretnutia so psom rýchlo zahnala pokojná povaha sučky. Na prvom stretnutí deťom dokázala, že sa pri nej nemajú čoho báť a veľmi rýchlo si získala ich dôveru. Veď uznajte sami – kto by si nechal z tváre zjesť piškótku? Alebo kto by sa nechal len tak po ležiačky preskočiť? Kto by sa odvážil pozrieť na ostré zuby cudziemu psovi? Ani vyložiť nohy na psíka, s ktorým sa prvýkrát vidíte nie je jednoduché...  Tieto a podobné kúsky, ktoré si vyskúšali naši prváci, však možno robiť len so špeciálne vycvičeným psom. A Tana taká je! Ďakujeme pani psovodkyni za ochotu prísť a pomôcť deťom, ktoré potrebujú zvládnuť psychické, citové či sociálno - integračné problémy.

                                                                                                                                            Mgr. Mária Lišková

          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov si pripomíname každoročne dňa 26. septembra. Trnavská univerzita si pri tejto príležitosti pripravila pre žiakov základných škôl zaujímavý program, ktorého sa zúčastnili žiaci 6. ročníka.

            Žiaci absolvovali rôzne stanovištia a hravou formou sa zoznámili s viac ako desiatimi jazykmi sveta, medzi ktorými okrem tradičných európskych jazykov nechýbala ani japončina, latinčina, posunkový a programovací jazyk.

            Za úspešné absolvovanie stanovíšť získali žiaci pečiatku do svojho jazykového pasu, ktorý si potom odniesli domov ako spomienku na tento deň.

                                                                                                                                               Mgr. Simona Čelková

          • Po stopách Milana Rastislava Štefánika - IX. ročník

          • Vo štvrtok 28. 9. 2023 sa žiaci IX. ročníka vybrali po stopách Milana Rastislava Štefánika. Ako prvé navštívili jeho rodný dom v Košariskách. Rozšírili si svoje poznatky z dejepisu a dozvedeli sa mnoho zaujímavostí o jeho živote, záľubách, politickej, diplomatickej a vojenskej činnosti. Druhou zastávkou bolo Múzeum Dušana Samuela Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom. V ňom sa žiaci dozvedeli informácie o architektovi, ktorý navrhol posledné miesto odpočinku M. R. Štefánika. Poslednou zastávkou bola Štefánikova mohyla, ktorá sa týči na vrchu Bradlo. Odtiaľ sa žiakom naskytol krásny výhľad na okolitú krajinu.

                                                                                                                                     Mgr. Mária Sviteková

          • Exkurzia Nitra – hľadanie nitrianskeho pokladu

          • V piatok 22. septembra sa žiaci VII. ročníka zúčastnili exkurzie v Nitre. Ich úlohou bolo nájsť nitriansky poklad. Pri jeho hľadaní ich čakali rôzne nástrahy. Ten kto, pozorne počúval sprievodcu vyriešil všetky úlohy ľavou zadnou. Každý žiak dostal ilustrovanú brožúrku s úlohami a užitočnými informáciami, ktoré mu pomohli získať poklad. Žiaci sa zábavnou formou naučili veľa o histórii Veľkej Moravy, o u jej umení a kultúre. 

                                                                                                                                                                  Mgr. Kuzmová

          • Dopravné ihrisko - II. ročník

          • Žiaci druhého ročníka dňa 22. 09. 2023 navštívili dopravné ihrisko v Galante. Oboznámili sa s rôznymi dopravnými situáciami a pravidlami cestnej premávky. Svoje vedomosti si vyskúšali aj prakticky a to jazdou na kolobežkách a bicykloch. Pre deti to bola veľmi pútavá forma vyučovania a odniesli si krásne zážitky.

                                                                                                                             Mgr. Renáta Vančová

          • Európsky týždeň mobility

            • šetri energiu, znižuj energetické náklady na dopravu
            • cestuj bicyklom, kolobežkou, choď pešo
              • pomôž prírode a sprav niečo pre seba
              • znižuj uhlíkovú stopu

                                                                     Školský parlament a koordinátor enviromentálnej výchovy

          • Športovo-relaxačné dopoludnia

          • Cez prvý prázdninový týždeň si pedagogické asistentky pripravili pre žiakov športovo-relaxačné dopoludnia. Prvý deň sme sa vybrali na prechádzku do parku v Leopoldove, kde si žiaci mohli zahrať rôzne pohybové hry a tvoriť z piesku hrady a zámky. Pri spiatočnej ceste do školy sme sa zastavili na zmrzlinu. Dopoludnie sme ukončili pohybovou hrou RUKY/NOHY. Pri hre si žiaci rozvíjali motorickú obratnosť, rozvíjať prepojenie mozgových hemisfér a zároveň sa zabavili. Počas druhého dňa sme si pripravili pre žiakov aktivity zamerané na precvičenie anglického jazyka. Žiaci prvého ročníka sa zábavnou formou oboznámili so základnými slovíčkami, ako sú napríklad farby a mená zvierat. Ďalšími aktivitami ako anglické pexeso, anglická verzia Kubo velí a hra s názvom "change places" si aj starší žiaci upevnili vedomosti hravou formou. Spoločný čas v daný deň sme ukončili športovými aktivitami na školskom ihrisku (futbal, tenis, badminton). Vo štvrtok sme si pre žiakov pripravili aktivity v počítačovej učebni, kde sa oboznámili s edukačným programom Baltík. Starší žiaci, ktorí program poznali pomohli mladším a spoločne sme tvorili Baltíkom obrázky na tému prázdniny. V druhej časti dňa sme si pripravili pre žiakov čitateľský maratón v knižnici, kde sme spoločne čítali úryvok z knihy Mach a Šebestová v škole. Pracovali sme s príbehom, v ktorom žiaci celej triedy Macha a Šebestovej navštívili ZOO a výtvarne sme spracovali námety do spoločného projektu. V posledný deň sme si pre žiakov pripravili kreatívne činnosti. Tvorili sme chobotničky, vodníka alebo vyškrabovačky. Dopoludnie sme ukončili pohybovými a športovými aktivitami na školskom dvore. 

            Žiaci sa do aktivít radi zapájali, páčili sa im a z celého týždňa si odniesli množstvo pekných zážitkov. 

            Mgr. Ondrusová Zuzana, Mgr. Vojtek Kristína, Mgr. Ješková Miroslava

             

          • Šiestaci v Smoleniciach

          • Tento rok sa šiestaci vybrali na koncoročný výlet do Smoleníc. Po peknej prechádzke sa dostali na Smolenický zámok, na ktorom absolvovali komentovanú prehliadku. Piknik a oddych mali na krásnych lúkach pod zámkoch. Niektorí využili čas aj na športové a pohybové aktivity. Druhou zástavkou bolo včelárstvo Včelovina. Na tomto úžasnom mieste si vypočuli prednášku, ktorá bola spojená s výrobou sviečky. Po nej nasledovala prehliadka včelárstva s ochutnávkou medu. V obchodíku si kúpili včelie produkty a darčeky pre svojich najbližších.

            Mgr. Dana Podkopčanová

          • Vyhodnotenie súťaže Englishstar

          • Dňa 26. 06. 2023 sa na našej škole konalo vyhodnotenie súťaže Englishstar. Zo zúčastnených 32 žiakov boli všetci úspešní riešitelia a získali diplomy s vyobrazenou medailou. Najúspešnejší riešitelia boli Maxim Blaško z 3. B a Petra Valková z 8. A, ktorí získali 100%.

             

            Všetkým zúčastnením gratulujeme a želáme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

                                                                                                                                              Mgr. Simona Čelková

          • Bzince pod Javorinou - V. ročník

          • V obci Bzince pod Javorinou sa nachádza rodný dom spisovateľky kníh pre deti Ľudmily Riznerovej – Podjavorinskej. Dňa 09. 06. 2023 sa na exkurzie do tejto obce vybrali žiaci 5. ročníka.  Rodný dom je súčasťou Trenčianskeho múzea a svojim návštevníkom približuje život a dielo spisovateľky, ale aj tradičnú ľudovú kultúru, zvyky a tradície.

            Po absolvovaní prehliadky rodného domu navštívili žiaci neďaleké mesto Trenčín. Exkurziu zavŕšili prechádzkou po meste a domov sa vrátili s novými zážitkami a spomienkami.

            Mgr. Simona Čelková

          • Zážitkové vyučovanie Vedieť viac so SEEDS n.o.

          • Dňa 02. 06. 2023 sa žiaci našej školy opäť zúčastnili zážitkového vyučovania Vedieť viac, ktoré zastrešuje nezisková organizácia Seeds – tentokrát s cestovateľom a sprievodcom Petrom Reom. Pán Rea je odborníkom na Jordánsko, Palestínu, Izrael, Libanon, Egypt a Irán, kde často sprevádza turistov a kde používa arabčinu a hebrejčinu. Rád cestuje aj do Škandinávie a na Island.

            Prvá prednáška bola práve na tému Island. Do tejto nádhernej krajiny sa na spoznávací zájazd so skúseným sprievodcom vydali žiaci piateho ročníka. Dozvedeli sa veľa zaujímavostí z histórie, kto boli Vikingovia, akú ekologickú katastrofu spôsobili po svojom príchode, ale aj niečo z modernej doby, ako miestni využívajú termálnu energiu na nabíjanie telefónov, ale aj na vyhrievanie ciest, ako sa volajú známe geotermálne kúpele s bielym blatom, ktoré vyhľadávajú známi blogeri a pod.

            Starších žiakov zaujal p. Rea prednáškou Ľudia Knihy – spolunažívanie kresťanov, moslimov a židov na Blízkom východe. Spoznali krajiny kadiaľ kráčal Abrahám, Mojžiš a Ježiš, miesta, ktoré spája Genesis a rozdeľuje politika. Ako žijú? Čo jedia, ako sa modlia, ako sa k sebe navzájom naozaj správajú? Túto veľmi náročnú témy spracoval prednášajúci pútavým spôsobom, žiaci si prezreli modlitebný koberec, moslimský tretinový ruženec, knihu Korán a iné modlitebné predmety.

            Súčasťou hodín boli tiež hry a aktivity, ktoré boli pre žiakov pútavé a boli za ne odmenení cenami.

             

            Mgr. S. Čelková, koordinátor environmentálnej výchovy

          • Geografická olympiáda – celoštátne kolo

          • V dňoch 26. 5. – 27. 5. 2023 sa v Tatranskej Lomnici uskutočnilo celoštátne kolo Geografickej olympiády v kat. E. Našu školu opäť úspešne reprezentoval žiak IX. B Filip Harsányi, ktorý si domov priniesol diplom úspešného riešiteľa.

            Súťažilo sa v teoretickej časti (monotematická časť + témy teoretickej časti) a v praktickej časti testu. Filip spolu s ďalšími 3 žiakmi získal rovnaký počet bodov. V takomto prípade rozhoduje počet získaných bodov v teoretickej časti. Z 32 účastníkov celoštátneho kola sa tak Filipovi podarilo získať krásne 5. miesto.

            Touto súťažou Filip zavŕšil súťažné pôsobenie na našej základnej škole. Keďže je deviatak, od septembra si už zasadne do lavíc na strednej škole. Na novej škole mu prajeme veľa šťastia a ďalších úspechov v jeho dobre rozbehnutom štúdiu.

                                                                                                                                    Mgr. Mária Sviteková

          • Beseda – Pôvod priezvisk

          • Viete ako a kedy vzniklo vaše priezvisko? Tieto otázky si pre žiakov VIII. a IX. ročníka pripravil v pondelok 29. mája 2023 doc. PhDr. Juraj Hladký, PhD.

            Beseda s našimi žiakmi bola zameraná na pôvod ich rodných mien, ale i priezvisk. Žiaci sa dozvedeli, kedy sa začali objavovať na našom území prvé priezviská a ako vznikali. Pri svojich rodných menách zistili z akého jazyka pochádzajú a aký má ich meno význam, pri priezviskách zase zistili, v akých oblastiach je ich priezvisko najrozšírenejšie a ako v minulosti vzniklo.

            Žiakom sa beseda veľmi páčila a mnohí odchádzali aj s novými poznatkami o svojich menách a priezviskách. Tešíme sa i na ďalšie stretnutia s pánom Hladkým, ktorému ďakujeme, že prišiel navštíviť našu školu.

                                                                                                                                 Mgr. Mária Sviteková

          • Dopravné ihrisko

          • Dňa 26. 05. 2023 žiaci druhého ročníka navštívili dopravné ihrisko v Galante, kde si mohli prakticky overiť svoje nadobudnuté teoretické vedomosti z dopravnej výchovy. Cieľom návštevy dopravného ihriska je  prevencia dopravnej nehodovosti detí. Veríme, že žiaci svoje nadobudnuté vedomosti aplikujú i v praktickom živote. 

                                                                                                                                              Mgr. Dobrovodská

          • Medzinárodná výtvarná súťaž Ríša fantázie

          • Gratulujeme nášmu žiakovi Jurajovi Pacákovi, ktorý sa zapojil do súťaže Ríša fantázie. Z viac ako 1500 prác sa jeho práca umiestnila medzi najlepšími a bol ocenený. 

            Želáme veľa úspechov aj v ďalších výtvarných súťažiach. 

                                                                                                                                 Mgr. Simona Čelková

          • Exkurzia do obce Červeník

          • Dňa 25. 05. sa druháci vybrali na exkurziu do susednej obce Červeník. Navštívili Kostol Obetovania Panny Márie, kde ich privítal  kňaz Mgr. Matej Kýška, SChP, ktorý im podal základné  informácie o kostole a  sakrálnych predmetoch.

            Ďalším miestom, ktoré navštívili bolo Národopisné múzeum, kde spoznali históriu obce Červeník, prezreli si zbierku pracovných nástrojov,  pomôcok v domácnosti, pestrú paletu rôznych predmetov dennej potreby a  tiež spoznali krásu  ľudových krojov.

                                                                                                                                      Mgr. Renáta Ščasná